“The fabulous statistics continued to pour out of the telescreen. As compared with last year there was more food, more clothes, more houses, more furniture, more cooking-pots, more fuel, more ships, more helicopters, more books, and more babies— more of everything except disease, crime, and insanity. Year by year and minute by minute, everybody and everything was whizzing rapidly upwards.”

George Orwell – Nineteen Eighty-Four

 

Vladimir Putinin 25. päivä huhtikuuta pitämä ennätyksellisen pitkä ”Suora linja”, jossa hän jo perinteen mukaan vastaa kansalaisten, asiantuntijoiden ja toimittajien kysymyksiin, kesti tänä vuonna lähes 5 tuntia.  Presidentille tuli 175 000 tekstiviestiä, 104 000 kirjettä ja noin miljoona soittoa. Vaikka tilaisuus on järjestetty vuodesta 2001, yleisön mielenkiinto on säilynyt.   Tilaisuuden piti tapahtua jo joulukuussa, mutta se siirrettiin todennäköisesti presidentin terveydentilan heikkenemisen takia. Kevään tultua spekulaatiot Putinin terveydestä ovat jääneet taakse. Venäjän presidentti näytti pirteältä ja hän operoi tyylinsä mukaisesti taidokkaasti prosenttiluvuilla ja tilastoilla. Paikoin Putinin esiintyminen muistutti George Orwellin ”Vuonna 1984” -romaanissa olevan Vaurauden ministeriön propagandaa, mutta onneksi tänäkin vuonna oli aikaa varsin teräville kysymyksille ja polemiikille. Monen mielestä tämän vuoden ”Suora linja” oli kuitenkin edellisvuosiin verrattuna selvästi ohjattu. Muun muassa paljastui, että Permin toimittajaksi esittäytynyt henkilö, joka kysyi, milloin Anatoli Tšubais vihdoinkin joutuu vankilaan, oli todellisuudesta yksi Permin alueen kuvernöörin hallinnon virkamiehistä.

393991_488368087884322_1671227878_n

Suurin osa kysymyksistä koski Venäjän sisäisiä, lähinnä taloudellisia asioita, kansalaisten tuloista polttoaineen hintaan. Kansalaisten hyvinvointi ja varallisuus ovat olleet vuodesta toisen aiheita, joihin Putin on käyttänyt eniten vastausaikaansa, mikä on ollut ennakoitavissa, koska sosiologien mukaan nämä ovat kansan keskuudessa edelleen eniten huolia aiheuttavia asioita. Novaja Gazetan kolumnisti Andrei Kolesnikov vertaa Putinin populismia Hugo Cháveziin. Hänen mielestään, vaikka Putin pyrkii olemaan ”kansan isä”, hän ei ole enää koko kansan presidentti.

Yksi mielenkiintoisemmista kohtauksista ohjelman aikana oli Putinin lyhyt väittely entisen Venäjän valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin kanssa. Kahdesti maailman parhaaksi valtiovarainministeriksi valittu Kudrin esitti ystävälleen aika tiukkaa kritiikkiä. Hän korosti, että valtiovalta ei tee tarpeeksi raaka-aineiden hintariippuvuuden vähentämiseksi. Putin kertoi, että talouden siirtäminen innovatiivisen kehityksen tielle on tärkein tehtävä. Hänen mukaansa tätä on vaikea tehdä korkeiden energian hintojen aikana. Muutokset vaativat myös maan verojärjestelmän uusimista. Ohjelman juontajan kysymykseen, milloin Kudrin palaa valtarakenteisiin, Putin vastasi, että kutsui hänet, mutta tämä ei suostunut.

Hallituksen hajottamisesta

Huhut hallituksen hajottamisesta ja jopa duuman ennenaikaisista ovat liikkuneet Internetissä jo ainakin puolen vuoden ajan. Putin joutui ottamaan kantaa myös tähän kysymykseen:

”On välttämätöntä, että johtajat kaikilla tasoilla tuntisivat ja ymmärtäisivät, että tavalliset kansalaiset seuraavat tarkasti meidän työtä.  Entä mikä koskee hallitusta? Olen olen monesti kuullut vaatimuksia antaa potkut yhdelle tai toiselle ministerille, tai koko hallitukselle kokonaisuudessaan. Mutta hyvät ystävät, ei ole kulunut vielä vuottakaan. Toki valituksia on jo kertynyt tässäkin ajassa melkoisesti. Pitää antaa ihmisille mahdollisuuden toteuttaa itseään.”

Berezovskin kirjeestä

Venäjän nykyhistorian kiistellyimpiä hahmoja, 1990-luvulla maan vaikutusvaltaisimpiin henkilöihin lukeutunut oligarkki Boris Berezovski kuoli maanpaossa Lontoossa 23. päivä maaliskuuta. Presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskovilta tuli tieto Berezovskin kirjeestä Putinille, jossa Berezovski pyysi anteeksi ja lupaa palata kotimaahan. Enempää yksityiskohtia ei kuitenkaan paljastettu. Tämä tapaus aiheutti luonnollisesti paljon kysymyksiä myös Putinille. Presidentin reaktio oli mielenkiintoinen. Äänensävyn ja ilmeen perustella voidaan päätellä, että asia on ollut henkilökohtainen. Putin todisti, että kirjeet ovat olemassa ja niitä oli kaksi kappaletta, tosin samansisältöiset. Toisen välitti Berezovskin entinen liikekumppani [todennäköisesti Roman Abramovitš] ja toinen tuli ulkomaisten kanavien kautta Berezovskin kuoleman jälkeen. Putinin mukaan Berezovski kirjoitti, että hän tunnustaa tehneensä paljon virheitä, pyysi antamaan hänelle anteeksi ja mahdollisuuden palata kotimaahansa. Putin ei vastannut.

Kansainvälisestä terrorismista

Bostonin pommi-iskun jälkeen paljon huomiota kiinnitettiin terroristien kansallisuuteen. Venäjän valtiovalta on monen vuoden ajan yrittänyt viestittää maailmanyhteisölle, että Tšetšenian sotien aikana kyse ei niinkään ollut itsenäisyydestä taistelevista kapinallisista kuin kansainvälisestä terrorismista. Putin korosti:

”Venäjä itse on ollut kansainvälisen terrorismin uhrina, yksi ensimmäisistä uhreista. Kyse ei ole kansallisuudesta eikä uskonnosta, vaan näiden ihmisten äärimmäisestä ajattelusta. Jotkut Yhdysvaltojen poliitikot ovat lopullisesti tulleet hulluiksi ja ehdottaneet nuoremman veljen julistamista sotavangiksi. Onko siellä menossa sota pohjoisen ja etelän välillä? Tällaisten ongelmien pitäisi lähentää meitä.”

Stalinismista, poliittisista oikeudenkäynneistä ja vapauksien rajoittamisesta

Echo Moskvy -radion päätoimittaja Aleksei Venediktov esitti kysymyksen Putinin suhtautumisesta stalinismiin. Venediktovin mukaan Putinin kolmannen presidenttikauden aikana on havaittavissa ”Stalinin nuotteja”. Poliittiset oikeudenkäynnit ovat palanneet maahan, kuten osoittavat Pussy Riotin, Navalnyin ja 6. toukokuuta mielenosoituksessa pidätettyjen henkilöiden tapaukset. Duuma on hyväksynyt lakeja, jotka vaikeuttavat vakavasti yhteiskunnallisten instituutioiden toimintaa. Putin vastasi odotetusti, että stalinismiin liittyvät henkilökultti, sorto ja leirit. ”Mitään tällaista Venäjällä ei ole, ja toivottavasti ei enää tule”.  Putinin mukaan ihmisiä ei tuomita poliittisista näkemyksistään vaan lain rikkomisesta. ”Jokaisen on noudatettava lakia”.

Myöhemmin Putinia kysyttiin vielä erikseen Aleksei Navalnyi oikeudenkäynnistä, joka on nyt menossa Kirovissa. Putinin mielestä ihmisten, jotka taistelevat korruptiota vastaan, on oltava itse ”kristallinkirkkaita”. ”Jos joku huutaa kovaäänisesti ‘Ottakaa kiinni varas’, se ei tarkoita, että tämä ihminen ei voi varastaa itsekin. Olen varma, että oikeustapaus käsitellään mahdollisimman objektiivistesti. Olen nimenomaan huomauttanut asiasta syyttäjänvirastolle”, Putin sanoi.

Vuoropuhelusta opposition kanssa

Putinin mielestä juuri oppositio välttyy dialogilta. Vaalilakiuudistuksen jälkeen kenellä tahansa on mahdollisuus rekisteröidä puolue ja osallistua vaaleihin. ”Missä on positiivinen agenda?”, kysyy Putin. ”Heti, kun aletaan puhua todellisista asioista, kaikki hiljentyvät.” Putin korostaa vielä, että oppositio on välttämätön, sillä se voi tönäistä valtiovaltaa tarvittaviin toimenpiteisiin.

Lähteet:

http://kremlin.ru/news/17976

http://www.novayagazeta.ru/news/64471.html

http://www.ridus.ru/news/80557/

Katso myös:

Putin 2.0? – Venäjän pääministeri vastasi kansalaisten kysymyksiin

Putin linjasi Venäjän henkisen tilan

 

Mainokset