Venäjän vaikutusvaltaisimpiin poliittisiin henkilöihin ja liikemiehiin 1990-luvulla lukeutunut Boris Berezovski kuoli maanpaossa Lontoossa 23. maaliskuuta. Venäjällä on tapana puhua kuolleista, joko pelkästään hyvää tai ei mitään. Berezovski on tässä selkeä poikkeus. Hänen nimensä on yhdistetty moneen kuuluisaan poliittiseen skandaaliin, murhaan ja talouspetokseen. Sen selvittäminen, kuinka moni näistä väitteistä pitää paikkansa, on erittäin hankala kysymys, mutta Berezovski jää historiakirjoihin todennäköisesti muista syistä. Hänen kuolemaansa päättyy lopullisesti Venäjän nykyhistorian kokonainen aikakausi – ns. oligarkkien ja ”villin 90-luvun” tarina. Eho Moskvy -radion päätoimittaja Aleksei Venediktovin mukaan Berezovski muistetaan tulevaisuudessa ainakin kolmesta tapahtumasta: Boris Jeltsinin vaalivoitosta (1996), hänen osuudestaan Hasavyurtin rauhansopimukseen, joka päätti ensimmäisen Tšetšenian sodan, sekä ”vallan puolueen” luomisesta ja Vladimir Putinin tulosta Venäjän presidentiksi (1999–2000).

1989

Boris Berezovski perustaa yhdessä kumppaniensa kanssa autoja myyvän kauppayhtiön ”LogoVaz”, josta tulee neljässä vuodessa Venäjän menestyneimpiä yksityisiä yrityksiä.

1992

Berezovskista tulee Venäjän hallituksen alaisuudessa toimivan teollisuuspolitiikan neuvoston jäsen sekä uuden pankin (”Objedinennyi bank”) hallituksen puheenjohtaja. Hänen yhtiönsä liikevaihto on jo ylittänyt 250 miljoonaa dollaria.

”LogoVaz” avaa Mercedes merkkiautojen huoltokeskuksen Moskovassa 23. tammikuuta.  Solmitun sopimuksen nojalla Mercedes-Benz AG varustaa ”LogoVazin” tarvittavilla laitteilla ja sitoutuu toimittamaan varaosia.

1993

Berezovski perustaa Venäjän autoliiton ja myöhemmin tulee tunnetuksi suuren kotimaisen ”kansan auton” projektista. Samana vuonna hän tutustuu Ogonjok-lehden varapäätoimittajaan Valentin Jumaševiin (vuonna 2002 Jumašev menee naimisiin Jeltsinin tyttären Tatjanan kanssa), joka esittelee Berezovskia presidentti Jeltsinille ja hänen perheelleen.

1994

Berezovski saa verohelpotuksia presidentti Jeltsiniltä sen jälkeen, kun ”LogoVazin” toimistotalosta tulee hallitusta tukevan ”Venäjän valinta” -poliittisen blokin päämaja ennen ensimmäisiä duuman vaaleja. Berezovskin johtama autoliitto saa Jeltsinin tuen. Myöhemmin hän liittyy ”AutoVazin” hallitukseen. Kesällä Berezovski yritetään murhata, auton räjähdyksessä kuolee hänen kuljettajansa, mutta itse liikemies jää kuin ihmeen kaupalla henkeen

1995

Berezovski osallistuu ”Venäjän julkisen television” (ORT) luomiseen ja liittyy sen hallitukseen.   Toisella vuosipuoliskolla Berezovskista ja Roman Abramovitšista tulee yhteistyökumppaneita ”Sibneft” öljy-yhtiön luomisessa. Sibneft perustettiin presidentti Jeltsinin asetuksella. Yhtiö saa vahvaa valtiovallan tukea ja nousee nopeasti vaikutusvaltaiseen asemaan energia-alalla. Berezovski puuttuu valtion omistaman lentoyhtiön ”Aeroflotin” johtamiseen ja saa oman miehen yhtiön myyntipäälliköksi.

1996

Berezovski onnistuu vakuuttamaan kilpailevat suurliikemiehet tukemaan Jeltsinin presidenttiehdokkuutta tulevissa vaaleissa. Päähenkilöinä kampanjan järjestelyissä ovat Anatoli Tšubais ja Jeltsinin tytär Tatjana Djatšenko. Syyskuussa Berezovski valitaan Sibneftin hallitukseen, josta hän kuitenkin lähtee jo joulukuussa.  Samoin hän lähtee virastaan ORT:ssa. Hänet nimitetään presidentin asetuksella  turvallisuusneuvoston varasihteeriksi.

1997

Toiselle presidentin kaudelle valittu Jeltsin nimittää Berezovskin Tšetšenian ongelmia käsittelevän liittovaltion komission jäseneksi ja hän osallistuu Venäjän ja Tšetšenian välisen rauhansopimuksen tekoon. Syksyllä presidentti poistaa Berezovskin turvallisuusneuvoston varasihteerin virasta ja nimittää hänet presidentin hallinnon johtajan Valentin Jumaševin neuvonantajaksi.

1998

Berezovskista tulee IVY:n toimeenpaneva sihteeri, mutta saa potkut presidentin hallinnosta. Marraskuussa hän kirjoittaa avoimen kirjeen FSB:n johtaja Vladimir Putinille, jossa hän kertoo pelkäävänsä poliittisten vihollisten murhayritystä.

Venäjän lainvalvontaviranomaiset ovat kiinnostuneet Berezovskista 1990-luvun lopulla, kun tuli selville, että sveitsiläinen yritys Andava oli anastanut ”Aeroflotin” varoja (252 miljoonaa dollaria). Berezovski oli Andavan yksi suurimmista osakkeenomistajista.

1999

Jeltsinin asetuksella Berezovski poistetaan IVY:n toimeenpanevan sihteerin virasta ”toimeenpanevan sihteerin valtuuksien ulkopuolelle menevästä säännöllisestä toiminnasta sekä valtionpäämiesten neuvoston puheenjohtajan määräyksien laiminlyömisestä”. 

Keväällä Berezovski saa ”TV-6” -kanavan osake-enemmistön ja ostaa kustannustalon ”Kommersant”.

Joulukuussa Berezovski valitaan kansanedustajaksi duumaan, mutta hän ei kuulu mihinkään puolueeseen.

2000

Parlamentissa Berezovskista tulee kansainvälisten asioiden komitean jäsen. Syksystä 2000 alkaen hän esiintyy presidentti Vladimir Putinin poliittisena opponenttina. Vuoden 1999 lopussa 2000 alussa Berezovski osallistuu poliittisen blokin ”Yhtenäisyys” (tuleva Yhtenäinen Venäjä -puolue) rakentamiseen sekä Putinin vaalikampanjaan.

Heinäkuussa Berezovski lähtee duumasta ennenaikaisesti ja ilmoittaa, että hän ”ei osallistu Venäjän romahtamiseen ja autoritaarisen hallintojärjestelmän perustamiseen”.

Viimeisessä puheenvuorossaan parlamentissa Berezovski kysyy, ”mikä on englantilaisen ja juutalaisen ero? Kaikki on yksinkertaista, englantilainen lähtee, muttei hyvästele, kun taas juutalainen hyvästelee, muttei lähde!”

Avoimessa kirjeessään hän kritisoi julkisesti Putinin poliittista toimintaa ja kutsuu presidentin lainsäädäntöaloitteita epädemokraattisiksi.

Samana vuonna Berezovski luovuttaa ORT:n osakkeita toiselle omistajalle, myy osuutensa Sibneftissä Abramovitšille (1,3 miljardia dollaria) ja muuttaa ulkomaille.

2001

Valtion syyttäjävirasto päättää pidättää Berezovskin Aeroflotin tapauksesta heti, kun hän palaa Venäjälle. Itse oligarkki väittää, että syy rikosoikeudellisen tutkinnan aloittamiseen on hänen konfliktinsa Venäjän presidentti Putinin kanssa.

Joulukuussa Berezovski valitaan ”Liberaalinen Venäjä” nimisen poliittisen liikkeen johtoneuvostoon.   Samana vuonna hän luovuttaa kaikki ”TV-6” -kanavan osakkeet toimittajien käyttöön.

Berezovski julkaisee lyhyeen vetoomuksen otsikolla ”Pysähtykää!”, jossa hän arvostelee Venäjän sananvapauden tilaa ja jatkaa Putinin kritisointia.

Syyskuusta 2001 alkaen Berezovski on ollut etsintäkuulutettuna petoksesta, rahanpesusta ja vallankaappausyrityksestä. Itse Putin on kuitenkin monesti sanonut, että Boris Berezovskin rooli ja vaikutus Venäjän politiikassa on liioiteltu.

2002

Berezovskista tulee yksi viidestä ”Liberaalinen Venäjä” -puolueen puheenjohtajista, mutta hänet erotetaan pian puolueen jäsenien välisten erimielisyyksien vuoksi. Mediassa esiintyy syytöksiä, että paennut oligarkki rahoittaa Tšetšenian terroristeja. Pääsyyttäjävirasto käynnistää rikostutkinnan Berezovskia ja hänen liiketoimintakumppaniaan Badri Patarkatsišvilia vastaan. Heitä syytetään kavalluksesta ”LogoVaz” -yhtiön kautta.

2003

Berezovski saa poliittisen turvapaikan ja syyskuusta 2003 alkaen hän asuu pysyvästi Englannissa, nimellä Platon Jelenin.

2005

Mediassa kerrotaan, että Berezovski rahoitti Ukrainan ”Oranssia vallankumousta” ja presidentti Juštšenkon vaalikampanjaa 15 miljoonalla dollarilla. Kesällä Berezovski vaihtaa Kommersantin johtoa ja myy kustannustalon Badri Patarkatsišvilille.  Vuoden 2006 haastattelussa Berezovski väittää, että hän valmistelee vallankaappausta Venäjällä ja ”on jo pitkään aikaan tehnyt joitakin askelia siihen suuntaan”.

Venäjän viranomaisten yritykset palauttaa ”poliittinen pakolainen” takaisin epäonnistuvat.

2007

Berezovski tuomitaan vastaajan poissa ollessa kuuden vuoden ehdottomaan vankeuteen 215 miljoonan ruplan kavalluksesta Aeroflotissa. Tämän lisäksi hänet tuomitaan vielä 13 vuoden vankeuteen sarjasta petoksia, kavalluksia ja rahanpesusta yhtiöissä AvtoVaz, Logovaz ja Aeroflot. Berezovski puolestaan haastaa oikeuteen Roman Abramovitšin ja vaatii 5,5 miljardia dollaria vahingonkorvauksia hänen Sibneftin ja Rusalin osuuksiensa myynnistä vuosina 2001–2004.

2009 

Badri Patarkatsišvilin kuoleman jälkeen Berezovski vaatii puolet entisen kumppaninsa omaisuudesta Patarkatsišvilin leskiltä Lontoon oikeudessa

2012

Lontoossa päättyy Venäjän historian ainutlaatuisin oikeudenkäynti. Boris Berezovski häviää Roman Abramovitšille. Tuomari pitää Berezovskin lausuntojaan ”ristiriitaisina ja epäluotettavina”. Abramovitš taas antoi tuomarin mielestä ”tarkkoja ja yksityiskohtaisia” vastauksia ja todisti, että Berezovski toimi hänen ”suojelijana” (крыша), eikä kumppanina.

2013

The Sunday Times kertoo, että hävityn oikeudenkäynnin jälkeen Berezovski masentuu ja hänelle määrätään masennuslääkkeitä.

Boris Berezovski kuolee 23. maaliskuuta omassa talossaan.

Mainokset