Venäjällä pidetään 20—21. päivä lokakuuta opposition koordinaationeuvoston vaalit.

Vaaleihin on rekisteröitynyt yli 165 000 äänestäjää, joista noin puolet on tunnistautunut (todistanut henkilöllisyytensä). Vain tunnistetut Venäjän kansalaiset saavat äänestää Internetissä osoitteessa (http://www.cvk2012.org/), loput pystyvät käyttämään äänensä äänestämiseen  tarkoitetuissa paikoissa ympäri Venäjää.

Järjestäjin mukaan näillä vaaleilla on kaksi tärkeää tehtävää: yhdistää protestiliikkeen ja legitimoida sen johtajia. Neuvostoon valitaan 45 henkilöä yli 200 ehdokkaasta.  

Jokainen äänestäjä voi siis äänestää jopa 45 henkilöä, niin että 30 valitaan yhteisestä kansalaisaktiivistien listasta ja vielä 15 liberaalien, nationalistien ja vasemmiston listoilta, viisi jokaisesta.  Tällä vaalimenetelmällä yritetään taata, että koordinaationeuvostoon pääsevät kaikkien opposition aatesuuntien edustajat.

snob.ru

Vaalien tavoitteena on muodostaa poliittinen elin, joka tulevaisuudessa vastaa opposition/protestin taktiikasta ja menetelmistä. Elin, joka edustaa mielenosoituksiin osallistuneiden sekä muiden vallanpitäjiin kriittisesti suhtautuvien intressejä, ja pystyy käymään opposition nimissä vuoropuhelua vallassa olevien kanssa.

Opposition koordinaationeuvoston luomisen suurempana ongelmana on se, että monet tärkeät ”järjestelmän ulkopuoliset” puolueet ja poliitikot eivät osallistu näihin vaaleihin ja he suhtautuvat prosessiin varsin kriittisesti.   Muun muassa Grigori Javlinskin ”Jabloko” ja Vladimir Milovin ”Demokraattinen valinta” puolueet päättivät seurata vaaleja sivusta. Myös RPR-PARNAS -puoluetta edustavat vain Boris Nemtsov ja Ilja Jašin.

Katuopposition veteraani Eduard Limonov ei osallistu koordinaationeuvoston vaaleihin, koska hänen mielestään kukaan ei voi valita johtajia.

 ”Kukaan ei ole koskaan valinnut opposition johtajia, ei Puolassa eikä Tšekkoslovakiassa. Puhun nyt Lech Wałęsasta tai Nelson Mandelasta Etelä-Afrikassa. 45 pässiä päättävät opposition kohtalostako?   Voimia tuhlataan typerään byrokraattiseen menettelyyn.  Lisäksi, vaalit pidetään Internetissä, jossa pyörii lähinnä porvaristo. Työläiset ja talonpojat eivät osallistu tähän. Tulos on ennalta määrätty, tulee olemaan 45 ihmistä, joihin luottaa vain pieni osa yhteiskuntaa. Typerä idea. ”

Kriitikkojen mielestä vaalien tärkeimpänä tavoitteena on legitimoida Aleksei Navalnyi opposition johtajaksi.   Toiseksi huomiota kiinnitetään vaalien rehellisyyteen. Epärehellisten duuman vaalien tuloksena syntyneen protestiliikkeen keskuudessa pidättävien vaalien täytyy olla mahdollisimman läpinäkyvät ja oikeudenmukaiset. Television propaganda avulla kylvetään ajatusta siitä, että Internetissä tapahtuvien vaalien tuloksia voidaan helposti manipuloida Navalnyin hyväksi. Tämän lisäksi muun muassa Sergei Udaltsovia syytetään mellakkojen suunnittelusta. Navalnyia puolestaan uhkaa jopa 7 vuoden vankeusrangaistus kavalluksesta.

Stanislav Belkovskin ajatusta mukaillen voidaan todeta, että Aleksei Navalnyia toisaalta pelätään ja toisaalta ihannoidaan, koska hän muistuttaa nuorta Putinia tai Jeltsiniä, johon ei vielä petytty. Hänen suhteen on vielä monta avointa kysymystä. Tärkeintä, että myös oppositio luopuisi johtajuuskulttista, sillä Lukašenkokin on aikoinaan aloittanut taistelusta korruptiota vastaan. Belkovskin mukaan oppositio tarvitsee joukkuetta eikä johtajaa. Tässä mielessä koordinaationeuvosto on askel oikeaan suuntaan, sillä valitut 45 henkilöä joutuvat löytämään kompromisseja ja tekemään yhteisiä päätöksiä.

Politologi Dmitri Oreškinin mukaan nämä vaalit ovat hyödyllisiä, koska uudet poliitikot oppivat käytäntöjä. Uudessa Venäjässä (ennemmin tai myöhemmin Putin lähtee) on mahdollisuus, että vasemmistolaisista ja oikeistolaisista ei tule vihollisia vaan poliittisia kilpailijoita. Tavoitteena ei ole vaihtaa yksi porukka Kremlissä toiseen (oppositiosta), vaan muuttaa järjestelmää.

Toimittaja ja politologi Gleb Pavlovski pitää opposition koordinaationeuvoston luomista tärkeänä, mutta toteutettuna väärään aikaan, sillä oikeat paikallisvaalit ja kuvernöörivaalit monella alueella menivät ohi opposition keskinäisen polemiikin aikana.

Gazeta.ru

Paikallisvaaleissa 14. lokakuuta oppositio (parlamentaarinen ja ulkoparlamentaarinen) ei pystynyt mobilisoimaan kannattajiansa ja alhaisesta äänestysprosentista huolimatta Yhtenäinen Venäjää voitti vaalit vakuuttavasti. Perinteen mukaisesti verkossa puhutaan vilpistä, mutta tämä ei riitä selitykseksi opposition epäonnistumiselle. Oppositio ei ole valmis eikä kykene ottamaan valtaa käsiinsä.

Mainokset