Venäjän hallitusta ja oppositio sovitellaan samaan pöytään. Neuvotteluja pohjustanut järjestelytoimikunta kokoontui keskiviikkona. Toimikuntaan kuuluvat muun muassa Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov, politologi Georgi Satarov ja ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Alekseeva.  Toimikunta hyväksyi keskustelujen pohjaksi entisen talousministeri Aleksei Kudrinin aloitteen hallinnon ja opposition neuvotteluista. Neuvottelujen periaatteet ja ehdot on määrä ilmoittaa Kudrinille kahden päivän kuluessa.

Polit.ru

Kudrin piti jouluaattona järjestetyssä mielenosoituksessa Moskovan Saharovin valtakadulla puheen, jossa hän ehdotti itseään eräänlaiseksi sovittelijaksi mielenosoittajien ja hallituksen välisen vuoropuhelun helpottamiseksi.  Vedomosti-lehden mukaan Kudrin tapasi pääministeri Vladimir Putinin mielenosoituksen aattona 23. päivä joulukuuta.

Putin täsmensi lehdistöä tavatessaan, että entinen valtiovarainministeri Kudrin teki itse päätöksensä mielenosoitukseen osallistumisesta.

”En ole lähettänyt hänet, hän meni itse. Hän on iso poika”, Putin sanoi.

Pyöreän pöydän ensimmäinen istunto järjestetään 26. tammikuuta 2012. Järjestelytoimikunnan yhteisymmärryspöytäkirjan ja vetoomuksen ovat allekirjoittaneet useat yhteiskunnalliset vaikuttajat, jotka ovat tukeneet joulukuun aikana järjestettyjä mielenosoituksia. Heidän joukossaan ovat muun muassa tv-toimittajat Leonid Parfjonov, Olga Romanova; kirjailijat Boris Akunin, Vladimir Sorokin, Ljudmila Ulitskaja.

Tammikuun istuntoon kutsutaan myös maan puolueiden,  kuten Jabloko, Toinen Venäjä (Drugaja Rossija) ja Vasemmistorintaman (Levyi Front)  edustajia . Kutsun ovat saaneet myös ihmisoikeusjärjestöt ja riippumattomat ammattiliitot sekä tunnetut oppositiopoliitikot. Heidän joukossaan  ovat Aleksei Navalnyi, Gennadi Gudkov, Garri Kasparov, ja Ilja Ponamarjov.

Ilmeisesti esimerkiksi Aleksei Navalnyj ei ole tiennyt järjestelytoimikunnan kokouksesta, koska hän jakoi 29. joulukuuta Twitterissään linkin järjestelytoimikunnan päätöstä käsittelevään artikkeliin ja kysyi: ”Mikä tämä on?”.

Aikaisemmin, Eho Moskvy radioaseman haastattelussa, Navalnyi kertoi, että hänen mielestään neuvottelut hallinnon ja opposition välillä ovat jo parhaillaan menossa mielenosoituksessa hyväksytyn päätöksen pohjalta.

Navalnyi sanoi, että: ”Vaatimuksemme ovat sen verran helppoja ja selkeitä, ettemme tarvitse ylimääräisiä tulkkeja.”

Navalnyi ei kuitenkaan sulkenut pois vaihtoehtoa, että jatkossa voidaan tarvita ”tiettyjen neuvottelijoiden ryhmä”, mutta nyt kenelläkään ei hänen mukaansa ole kansan valtuuksia ottaa tällaista tehtävä itselleen.

Pyöreän pöydän järjestelytoimikunta on yksi neljästä joulukuun tapahtumien aikana muodostetuista ryhmistä.  Se perustettiin Venäjän perustuslain päivänä 12. joulukuuta ja sen tehtäväksi julistettiin ”sosiaalispoliittisen räjähdyksen ehkäisy ja vaihtoehtoisen järjestelmän muotoilu nykyiselle Vladimir Putinin autoritaariselle hallinnolle”.

– grani.ru

Mainokset