Photo: Kommersant.ru

Venäjällä varsinkin Internetissä tunnettu politologi Stanistav Belkovski on antanut viime päivinä joukon haastatteluja mm. Eho Moskvy– ja Finam FM -radioille, joissa hän esitti näkemyksensä vaalien jälkeisistä tapahtumista ja mahdollisesta kehityksen kulusta. Yksi haastattelujen keskeisimpiä aiheita on ollut Mihail Prohorovin ehdokkuus Venäjän presidentinvaaleissa maaliskuussa 2012.  Esitän sitaateissa Belkovskin pääteesejä.

Putinin reaktiosta mielenosoituksiin

”Putin ei näe eikä kuule mitään, koska hän elää omassa informaatiotodellisuudessaan.  Putin ei lue lehtiä, ei katso televisiota, ei käytä Internetiä, hän nojaa täysin oman lehdistöpalvelun ja erikoispalveluiden antamaan tietoon.  Ja niissä tiedotteissa sanotaan, että kaikki on hyvin. Tämän takia ei kannata ihmetellä, kun esimerkiksi ”Nezavisimaja Gazeta” -lehdessä joku valtiotieteilijä X kertoo, että protestimieliala kansan keskuudessa on laskussa – tässä on järkeä. Näin tehdään sitä varten, että tämä kirjoitus voitaisiin sisällyttää mediaseurantaraporttiin, jotta Vladimir Vladimirovitš näkisi, että protestimieliala vähenee. Esimerkiksi, se että Bolotnaja-aukiolla 10. päivä joulukuuta oli 20 000 eikä yli 50 000 ihmistä. Vladimir Vladimirovitš tulee hulluksi, jos hän alkaa ymmärtää ongelmien todellista mittakaavaa.”

Mitä tapahtuu jatkossa?

”Ihmisten, jotka nyt aktiivistesti protestoivat, pitää erottaa itsensä vallasta. Täytyy lopettaa toistaa ikuisesti samaa kysymystä siitä, mitä vallassa olevat ajattelevat. Ei ole väliä mitä mieltä he olevat. Tärkeintä on se, mitä mieltä me olemme. Nyt on tapahtunut tärkeää psykologinen muutos.  Ihmiset pääsivät vihdoin eroon riippuvuudesta seurata vallan näkemyksiä. He tulevat ulos itsensä varten. Vallanpitäjät olevat aina jättäneet meidät huomiotta – näin on tapahtunut Venäjän historiassa 1200 vuoden ajan. ”

Mihail Prohorovin ehdokkuudesta Venäjän presidentinvaaleissa

”Prohorov on täysin järjestelmän määräysvallassa oleva pelaaja. Hän ei ole koskaan (politiikassa) tehnyt mitään itsenäisiä päätöksiä. Hän on suuttunut Medvedeville, koska Medvedev poisti hänet Oikea asia -puolueesta – sehän on ilmeisen selvää.  Kaikki nämä Surkoville osoitetut herjaukset olivat kiertoilmaisuja, Medvedeville tarkoitettuja syytöksiä, joita hän ei uskaltanut sanoa ääneen – erityisesti siksi, ettei tiennyt, meneekö Medvedev toiselle kaudelle vai ei. [– –]

Prohov ei aio voittaa Putinia vaaleissa. Prohov on liikemies, hän tienaa rahaa. Putin kerran oli hänen henkilökohtaisena mainonta-agenttina. Ajoi Ё-autolla, joka ei tosiaan vielä toimi kunnolla, omasta virka-asunnosta Medvedevin luokse. Mainosti… Kuinka paljon mahtaa maksaa tunti mainosaika Vladimir Putinin kanssa? Aika paljon. [– –] Hän [Prohorov] yrittää vakiinnuttaa asemansa järjestelmässä. Häntä pyydettiin ehdokkaaksi, jotta voitaisiin legitimoida Vladimir Putin uudelleen valinta. Niin hän tulee tekemään.  [– –]

Prohorov luulee, että hänellä on poliittisia ambitioita, mutta hän ei ymmärrä, että lakeijalla ei voi olla poliittisia ambitioita. Hän voi ainoastaan olla lakeijana, paremmassa asemassa olevana lakeijana, korkeimpana lakeijana, mutta enemmän kuin lakeija hän ei voi olla. Laadullisesti, sellaisena hän on pysynyt… Anna jumala hänelle terveyttä.  [– –]

Mihail Dmitrijevitš Prohorov on Vladimir Putinin läheinen ystävä, tukija ja liittolainen. Hän on sanan laajassa merkityksessä ”Huijareiden ja varkaiden” -puolueen edustaja. Hallitsevan eliitin Ihanteellinen edustaja, joka loi omaisuutensa korruptiolla. [– –] Viime viikolla Prohorov ilmoitti, että Putin on ihanteellinen hallitsija Venäjälle. Ilmeisesti Prohorov halua pääministeriksi. Muutamalle tuttavalleni heidän yksityisissä keskusteluissaan hän on sanonut, että Putin jättää Medvedevia, koska hän on heikko, tehoton ja epäsuosittu.  [– –] Eli jatkossa pääministeriksi tulee hän – Prohorov, koska uusi, päivitetty Putin tulee tarvitsemaan tehokasta manageria hallituksessa. Ja kuka on se tehokas manageri? Tietysti hän itse – Mihail Prohorov. Tämä vaihtoehto on mielestäni täysin utopistinen, mutta Prohov luulee eri tavalla. Koska samoin kuin Putinkin, hän elää omassa informaatiotodellisuudessaan. Joku sanoi, että hänestä tulee pääministeri ja hän uskoo siihen. ”

Mainokset