Torstaina 15. joulukuuta Venäjän pääministeri vastasi kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä valtiollisella ”Rossija 24” – kanavalla. Tilaisuus kesti yli neljä ja puoli tuntia ja siihen osallistuivat maan monet poliittiset ja yhteiskunnalliset vaikuttajat. Kysymyksiä esitettiin niin yleisöstä kuin puhelimitsekin. Kaiken kaikkiaan kuumalle linjalle tuli 1782000 viestiä ja soittoa, joista ehdittiin esittää vain pieni murto-osa. Tässä muutama mielenkiintoisin aihe.

ridus.ru

 Duuman vaaleista

Ensimmäinen kysymys koski duuman vaalien legitiimisyyttä ja mielenosoituksia.

”Se, että ihmiset ilmaisevat mielipiteensä on ihan tavallinen asia, niin kauan kuin se tehdään lain puitteissa. Olen nähnyt näitä ihmisiä – he ovat nuoria ihmisiä, ja jos tämä on se ’Putinin järjestelmän’ tulos – olen iloinen”.

”Kysytte vaalivilpistä ja siitä, että oppositio on tyytymätön – näin on aina ollut. Oppositio kamppailee vallasta ja etsii mahdollisuuksia saada valta käsiinsä. Oppositio tulee aina sanomaan, että vaalit ovat olleet epärehelliset”.

Putin mm. ehdotti webkameroita asennettavaksi tulevissa presidentinvaaleissa, jotta ”maa näkisi, mitä tapahtuu jokaisen vaaliuurnan vieressä”. Putinin mukaan opposition pitää kontrolloida, mitä siellä tapahtuu.

Radio ”Moskovan Kaiku” (Эхо Москвы) päätoimittaja Aleksei Venediktov kysyi, mitä pääministeri aikoo vastata mielenosoittajille, jotka kokoontuvat toiseen suureen rehellisten vaalien puolesta järjestettävään mielenosoitukseen 24. joulukuuta. Hän korosti, että näissä mielenosoituksissa ei ole kyse ainoastaan oppositiosta, vaan tavallisista ärtyneistä kansalaisista.

Ёлкин – Polit.ru

Putin kommentoi varsin viileästi, että hän on jo vastannut tähän kysymykseen. Jos tämä on järjestelmän tulos, niin hän on tyytyväinen. Menetelmä on sellainen, että vaalikomissioilla on oikeus laskea äänet uudelleen. Joissakin tapauksissa niin onkin jo tehty. Tämän jälkeen asia täytyy viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Sitten Putinilta kysyttiin valkoisista nauhoista, joita on käytetty protestien symbolina.  Hän totesi, että pitäisi jo siirtyä ”toisiin mielenkiintoisiin asioihin”. Putin kuitenkin kommentoi, että ”värilliset vallankumoukset” eivät tapahdu itsestään. Sitten seurasi Putinin kuuluisaa mautonta huumoria, kun hän kertoi, että hän luuli valkoisia nauhoja ensin Aidsin vastaiseksi tempaukseksi – Putin luuli niitä ”ehkäisyvälineiksi”. ”Ei saa sallia, että meitä vedetään yhteiskuntaa horjuttaviin prosesseihin”, pääministeri totesi.

”Monet ihmiset tulivat Moskovan aukioille osoittamaan tyytymättömyyttään hallintoa kohtaan, mutta opposition johtajat kohtelevat heitä kuin karjaa. Onko se luvallista huutaa, lampaat eteenpäin?” – kysyi pääministeri. (Hän todennäköisesti viittasi tunnettuun videoon, jossa yksi opposition kirkkaimmista johtajista Aleksei Navalni huutaa seuraajajoukolleen, että he väistäisivät autoja mielenosoitukseen jälkeen alkaneessa kulkueessa.) ”Tiedän, että opiskelijoille maksettiinkin jotain siitä että he tulisivat, mutta mielestäni heidän ei pitäisi antaa nöyryyttää itseään”, Putin totesi.

Aleksei Kudrinista

”Kudrin ei ole koskaan lähtenyt joukkueestani. Hän on minun vanha ystäväni, läheinen ystäväni sanoisin. On ollut monta tekijää, miksi hän ei enää ole valtiovarainministerinä, en aio keskustella nyt niistä. Tavattiin hänen kanssa juuri eilen, monesta tärkeästä kysymyksestä olemme samaa mieltää. Asioilla, joissa näkökulmamme eroavat, ei ole periaatteellista merkitystä”, Putin sanoi lähetyksessä.

Separatismista

”Poliittinen järjestelmämme on keskeisissä asioissa vakaa. Mutta katsokaa kohti Kaukasiaa: jos vain pikkusenkin annamme separatismin luistaa käsistä, ihmiset tulevat tuntemaan vaikeuksia välittömästi. Silloin aukion sijaan täytyy lähteä tulituksen alle ja torjuta terrorismia”, kertoi pääministeri.

ridus.ru

Mihail Prohorovin ehdokkuudesta presidentinvaaleissa.

Putin kertoi, että jokaisella Venäjän kansalaisella, joka on saavuttanut asetettu ikäraja, on oikeus mennä presidentinvaaleihin, joten hän ei näe mitään ongelmaa. Putin totesi tietävänsä, että Prohorov jo yritti johtaa ”erästä oikeistolaista puoluetta”, ja miten kaikki päätyi. Putinin mielestä Prohorov on johdonmukainen henkilö, joka toimii lain ja perustuslain puitteissa. ”En halua sanoa, että toivoisin hänelle menestystä vaaleissa, sillä olen itse ehdolla, mutta olen varma, että hän on kunnollinen ja vahva kilpailija”, Putin totesi.

Senaattori McCainista

Putinilta kysyttiin mm. sitä, miten hän suhtautuu siihen, että senaattori McCain ennusti hänelle Muammar Gaddafin kohtalon. Putin vastasi, että McCain ennustaa arabimaiden tapaista vallankumousta Venäjälle, koska ”Venäjää halutaan siirtää jonnekin kauemmas, että se ei häiritsisi…”. ”He pelkäävät vieläkin meidän ydinasepotentiaaliamme. Herra McCain soti aikoinaan Vietnamissa, hänen käsissään on monen ihmisen verta. Hän ei voi elää ilman Gaddafin teloituskohtausta. Onko tämä demokratia? Ja ketkä saivat tämän aikaiseksi? Yhdysvaltalaiset tiedustelulentokoneet. Herra McCain oli vangittuna Vietnamissa, istui siellä kuopassa. Tällaisen kokemuksen jälkeen kuka tahansa voi tulla hulluksi”, Putin letkautti.

ridus.ru

 Internetistä

”Mielestäni Internetiä on mahdotonta valvoa. Se on teknologisesti vaikeaa, ja poliittisesti väärin. Täytyy asettua vastarintaan samassa paikassa. Tehdä työtä luovemmin ja mielenkiintoisemmin, ja kerätä enemmän tukijoita. Internetissä on valitettavasti myös rikollisuutta, mm. pedofiliaa.  Sitä vastaan pitää taistella lain keinoin”, vastasi Putin.

Mihail Hodorkovskista

Pian tilaisuuden jälkeen Internetiin tuli tieto, että Putin on valmis ottamaan tarkasteluun Mihail Hodorkovskin armahduspyynnön vaalien jälkeen, jos Venäjän tunnetuin vanki tunnistaa syyllisyytensä.

– Novaja Gazeta 

–          Yksityiskohtaisen selostuksen aiheesta voi lukea täällä [ru] -Ridus.ru

Mainokset