Haluaisin julistaa uuden presidenttiehdokkaan... Tada-a-am!!!

Haluaisin julistaa uuden presidenttiehdokkaan... Tada-a-am!!!

Kuningas on kuollut, kauan eläköön kuningas!”

Nyt sitten tapahtui se, mitä on kauan odotettu. Yhtenäisen Venäjän puoluekokouksessa vihdoinkin ilmoitettiin kenestä on tulossa seuraava Venäjän presidentti, ja nyt mahdollisesti jopa 12 vuodeksi.  Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev aikovat käytännössä vaihtaa paikkoja niin, että Medvedev tulee johtamaan Yhtenäisen Venäjän puoluelistaa joulukuun Duuman vaaleissa ja Putin lähtee ensi vuoden maaliskuussa presidentinvaaleihin.  Vielä ala-asteella minulle opetettiin, että yhteenlaskussa muuttujien paikkojen vaihdosta summa ei muutu. Sama pätee ainakin Venäjän poliittisessa elämässä.

Viime vuodet elin toivossa, että Medvedevista kehittyy presidenttikautensa aikana itsenäinen poliitikko, joka oikeasti pystyisi haastamaan Putinin ensi vuonna. Käytännössä kaikki rajoittui ainoastaan kauniisiin puheisiin taistelusta korruptiota vastaan, modernisaatioista ja innovaatioista.  Vaikka Medeved ilmoittikin, että strategiasta oli sovittu Putinin kanssa jo silloin, kun hän itse oli menossa vaaleihin vuonna 2008, uskoisin, että väite ei välttämättä pidä paikkansa ja että tämä on ns. B-suunnitelma. Vielä muutama kuukausi sitten ajatus molempien miesten osallistumisesta presidentinvaaleihin eli vahvasti. Yhtäkkinen Prohorovin tulo politiikkaan ja tarkoituksellinen Oikea asia -puolueen profiilin nostaminen olisi voinut olla hyödylliseksi Kremlissä ainoastaan yhdelle miehelle, nimenomaan Medvedeville. Puolueen menestyksen myötä Duumaan olisi voinut pitkästä aikaan päästää oikeistolaisten ja liberaalien ideoiden edustajia ja myöhemmin puolue olisi voinut luoda pohjaa Medvedevin presidenttiehdokkuudelle maaliskuussa 2012. Luultavasti Prohorov ei kuitenkaan halunnut pelata Kremlin sääntöjen mukaisesti vaan häipyi areenalta yhtä nopeasti kuin oli sinne tullutkin. Ilman Prohorovia Oikea asia -puolueella ei ole enää mahdollisuuksia päästä 7 % vaalikynnyksen yli. Toisaalta, jos ei ole puoluetta, ei ole ongelmiakaan. Nyt ei ainakaan tarvitse ”jännitää” kenestä tulee seuraava presidentti.

Sen jälkeen kun Putinista tuli presidentti vuonna 2000, venäläiseen todellisuuteen ovat palanneet monet neuvostoaikaiset perinteet. Ensin palasi vanha hymni, sitten vangittiin Hodorkovski ja myöhemmin kuvernöörejä alettiin nimittää ilman valitsemista. Korkein valta maassa käytännössä periytyy. Nyt kun leikitään ajatuksella, että Putin palaa valtaan vielä 12 vuodeksi, mieleen tulee helposti historiallisena kiinnekohtana Leonid Brežnev ja hänen aikansa poliittinen pysähtyneisyys. Nykyistä poliittista tilannetta on vaikeata kuvata muulla sanalla kuin stagnaatio.

Mainokset