Levada- mielipidemittauskeskuksen  kyselyn mukaan 38 % venäläisistä tietää Seliger-nuorisofoorumista. Noin 66 % niistä, jotka ovat kuulleet leiristä, hyväksyy sen järjestämisen.  27 % ei osannut sanoa kantaansa, ja negatiivisesti Seligeriin suhtautui vain 7 % vastaajista.

Nuorisofoorumi Seliger järjestetään samannimisen järven rannalla Tverin alueella.  Vuodesta 2005 alkaen leirin on järjestänyt poliittinen nuorisojärjestö Naši, ja vuodesta 2009 se on järjestetty Venäjän Federaation nuorisoasiain viraston alaisuudessa. Virasto perustettiin vasta vuonna 2008, ja sen syntymästä alkaen sitä on johtanut Naši -liikkeen johtaja ja perustaja Vasili Jakemenko.  Tänä vuonna leiri pidettiin 1.7–2.8 ja erilaisten lähteiden mukaan siihen osallistui kaiken kaikkiaan noin 15000–20000 nuorta 80:sta eri valtiosta.  Arvioiden mukaan foorumi maksoi tänä vuonna yli 200 milj. ruplaa (noin 5 milj. euroa), josta peräti 178 milj. ruplaa maksettiin valtion kassasta! Kun otetaan huomioon, että foorumiin osallistuvat tavallisesti vain yhden puolueen kannattajat, tällainen valtion varojen käyttö aiheuttaa vähintään hämmästystä ja kritiikkiä opposition keskuudessa.   Kesäkuussa jopa järjestettiin kolmepäiväinen ns. anti-Seliger Himkin metsässä, johon osallistuivat kyseisen metsän puolustajat ja muut näkyvät opposition edustajat, mm. Aleksei Navalni, Jabloko-puolueen johtaja Sergei Mitrohin sekä Oikeudenmukaisen Venäjän yksi johtohahmoista Sergei Mironov, joka toukokuussa menetti Venäjän liittokokouksen puheenjohtajan paikan.  Suuresta valtionavustuksesta huolimatta Seliger kuitenkin joutui tänä vuonna vaikeuksiin toimintansa rahoittamisessa, sillä foorumi menetti melkein puolet ulkomaalaisista sponsoreista.  Mm. sellaiset firmat kuin Mercedes-Benz, Intel ja italialainen toimistotarvikkeiden valmistaja Moleskine kieltäytyivät antamasta rahaa.

Hyvistä puolista voidaan mainita, että tänä vuonna leirin ohjelma ei rajoittunut ainoastaan politiikkaan. Foorumilla pidettiin kahdeksan teemajaksoa, josta jokainen kesti noin viikon ajan.  Teemoja olivat muun muassa innovaatiot ja teknillinen luomistyö, ”olet yrittäjä” – nuorten yrittäjin tuki, vapaaehtoisten toiminta sekä nuorisohallitukset. Ensimmäistä kertaa jokainen osallistuja pystyi itse valitsemaan opetusohjelmansa. Kaiken kaikkiaan järjestäjien mukaan kuukauden aikana pidettiin noin 500 tuhatta tuntia luentoja ja kursseja.  Poliittinen jakso oli viimeisenä ja siihen osallistui noin 7000 nuorta. Naši-liikkeen lisäksi siihen osallistuivat monet muutkin nuorisojärjestöt kuten «Сталь» (Teräs), Yhtenäisen Venäjän Nuori kaarti, ”Kaikki talot”, ”Porsaat vastustavat” jne. Kaikkien, kuin sienet sateen jälkeen ilmaantuneiden järjestöjen  luettelemisessa ei ole mitään järkeä, koska ideologisesti he kaikki ovat periaatteessa samaa porukkaa. Tänä vuonna järjestäjät myös osoittivat, että he

ihmisoikeusaktivisti, Helsinki-ryhmän puheenjohtaja Ljudmila Aleksejeva

osaavat oppia virheistään, ja he onnistuvat välttymään suurilta skandaaleilta. Muistutan, että viime vuonna suurta kohua herätti ”Venäjän viholliset” -niminen installaatio, jossa monen opposition edustajan, ihmisoikeusaktivistin ja muun ”mestatut päät” iskettiin seipäille.   Täysin opposition mustamaalaamiselta ei kuitenkaan vältytty tälläkään kertaa, ja esim. ren-tv:n mukaan nuorten poliitikkojen ohjelmaan sisältyi luento nimeltä ”Oppositio nykypäivän Venäjällä – kuin petos”.

Perinteen mukaisesti foorumilla kävi jo kolmannen kerran peräkkäin myös nuorten ”ideologinen idoli” – pääministeri Vladimir Putin.  Hän saapui paikan päälle helikopterilla ja piti kierroksensa jälkeen jättimäisessä teltassa konferenssin yli neljälle tuhannelle nuorelle.  Hän muun muassa kertoi tarinan isänsä sankarillisesta menneisyydestä sodan aikana, kuinka tämä pelasti Putinin äidin kuolemalta, ja vastasi joukkoon kysymyksiä. Vastauksissaan hän kertoi, että teoriat, joiden mukaan yhdysvaltalaiset eivät oikeasti olisi käyneet kuussa tai olisivat itse räjäyttäneet WTC:n kaksoistornit, ovat hölynpölyä, ja että Venäjällä ei ole paluuta Stalinin aikaisen totalitarismiin. Putin suositteli nuorille olla välittämättä Yhtenäisen Venäjän kriitikoista, ja hän myös korosti olevansa ylpeä kaikista sillä hetkellä teltassa olleista nuorista. Kommersantin toimittajan Andrei Kolesnikovin mukaan pääministeri ei kierroksensa aikana näyttänyt yhtään ahdistuneelta ympäröivästä ilmapiiristä, vaikka joka puolella oli julisteita, jotka sisälsivät katkelmia hänen puheistaan, kaiuttimista soi hänen kuuluisa Münchenin puheensa  ja jo leirintäalueen portilla hän törmäsi suureen lavaan, jota koristivat jättimäiset pääministerin ja presidentti Medvedevin muotokuvat.  Kuvassa Medvedev muistutti nuorta Brežneviä ja Putin tavallista kommunismin rakentajaa.

Lavan vieressä olivat myös kuvat Seliger 2011:n ”sankareista”. Toinen heistä oli Andrei Kalugin, joka aikoinaan ensimmäisenä lähti vahtivuoroon pronssisoturin viereen Tallinnassa, ja toinen nuorimies nimeltä Nikita Italjantsev, joka osallistui ohjelmaan ”Juokse perässäni” ja laihtui 30 kiloa.  Alla on ainutlaatuinen video, jossa vuosi sitten Vasili Jakemenko rekrytoi Italjantsevia tehtävään. Jakemenkon puheesta ilmenee, että Putin kyllä pystyy kaikkeen, mutta hän ei voi laihtua yksittäisen ihmisen puolesta. Videossa on suomenkieliset tekstitykset. Jos teksti ei tule heti näkyviin, muistakaa painaa CC nappia.

Mainokset