Olen noin puolitoista vuotta sitten alkanut seurata Suomessa, ja tietyissä piireissä myös Venäjällä, kuuluisaa dosentti Johan Bäckmania. Erityistä kiinnostusta tämä persoona herätti minussa vasta silloin, kun syksyllä 2010 katsoin ”Ajan tuomio” -nimistä väittelyohjelmaa, jota esitettiin noin puolen vuoden ajan venäläisessä tv:ssä.  Neljä kertaa viikossa esitetyssä ohjelmassa historioitsijat ja muut päivän aiheeseen perehtyneet asiantuntijat väittelivät erilaisista Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa koskevista asioista, Iivana Julmasta aina Neuvostoliiton hajoamisen syihin. Pääpiirteissään vastakkaisasetteluna oli aina moderni ja liberaali historiakäsitys vastaan konservatiivis-isänmaallinen näkemys. Eräässä jaksossa keskustelun aiheena oli ” Talvisota – epäonnistunut ekspansio vai strateginen välttämättömyys?” Ainoana suomalaisena ohjelmassa esiintyi Johan Bäckman ja – mikä minua silloin hämmästytti – hän puhui nimenomaan strategisen välttämättömyyden puolesta. Hän kertoi muun muassa, että Suomi ei ollut niin demokraattinen ja rauhallinen maa kuin moni luulee ja että se oli Neuvostoliitolle todellinen uhka. Kaikki venäjän kieltä ymmärtävät voivat katsoa ohjelmasta tämän pätkän:Tämän jälkeen olen kiinnostuneena ja samanaikaisesti hämmästyneenä seurannut Bäckmanin projekteja Suomen antifasistisen komitean nettisivujen sekä Bäckmanin Facebook-profiilin kautta – meistä siis tuli ”kavereita”. Silloin en tosin vielä tiennyt, että ystävyytemme kaatuu ensimmäiseen kommenttiini. Bäckman siis poisti minut kaverilistaltaan pari päivää sitten, kun ensimmäistä kertaa uskalsin kommentoida hänen julkaisemaansa juttua. Kyseessä oli Uusi Karjala -nimisen venäläisen nuorisojärjestön lehdistötilaisuus, jossa Bäckman toimi tulkkina. Asia uutisointiin mm. Nelosen uutisissa – pakko huomauttaa, että järjestön puheenjohtajan sukunimi  kirjoitettiin monessa suomalaisessa lähteessä väärin Kalkko eikä Kalko (Александр Калько), joka on sen oikea muoto.  Esitin kaksi kysymystä: Onko tämä järjestö jo ties kuinka mones Nashi -liikkeen aloite? Bäckmanhan on sen ”komissaari” ja esimerkiksi Yle TV2:n Silminnäkijän ”Dosentti vai desantti” -ohjelmassa hän kertoi aikoneensa järjestää Seligerin tapaisia nuorisoleirejä Suomessa. Ja mikä on miehen rooli Uusi Karjala -järjestössä? Heidän nettisivuillaan ainakin sanotaan, että ”[y]ksi järjestön hengenheimolaisista on tunnettu suomalainen oikeusaktivisti, sosiologian ja valtio-opin instituutin johtaja Johan Bäckman. (Mistä instituutista on muuten kysymys?) Myös tästä kirjoituksesta näkee, että porukkaa lehdistötilaisuuteen kutsui nimenomaan SAFKA eikä Uusi Karjala. Niin tai näin, minkäänlaista vastausta en Bäckmanilta saanut, vaan jo varmaan vartin päästä jouduin ei-toivottujen ihmisten listaan.

Nyt kun mainitsin Seligerin, ensi kerralla tarkastellaankin juuri sitä. Ja nyt kun mainitsin herra Bäckmanin, hän on tietääkseni käynyt Seliger-tilaisuuksissa montakin kertaa luennoimassa historiasta ja sen ”väärentäjistä” Suomessa.

Dosentti Johan Bäckman nuorisofoorumilla Seliger. Hän on kuvan keskellä.

– Helsingin Sanomat, Putin-nuoret rinnastavat suomalaistuomarin natseihin

Lisää aiheesta – Seliger 2011

Mainokset