Venäjän presidentti Dmitri Medvedev sulkee pois mahdollisuuden osallistumisestaan vuoden 2012 presidentinvaaleihin, jos Vladimir Putin päättää lähteä mukaan vaalitaisteluun. Medvedev kertoi asiasta brittiläisen Financial Times -lehden haastattelussa. Medvedevin mukaan tällainen kilpailu on Venäjälle vain haitaksi.

”Ajattelen, että sitä (kilpailua) on vaikeaa kuvitella vähintään yhdestä syystä. Itse asiassa minä ja Vladimir Putin (kollegani ja vanha kaverini) edustamme suurelta osin yhtä ja samaa poliittista voimaa”, kertoi Medvedev. ”Tässä mielessä meidän keskinäinen kilpailumme voi olla haitaksi niille tehtäville ja päämäärille, joita olemme toteuttaneet viimeisten vuosien aikana. Joten tämä ei olisi paras mahdollinen skenaario valtiollemme ja tässä konkreettisessa tilanteessa”, korosti Medvedev.

Medvedev kiersi taas suoraa vastausta kysymykseen, aikooko hän osallistua presidentinvaaleihin maaliskuussa 2012, mutta viimeisten lehdistötilaisuuksien perustella voisi väittää, että halua pysyä presidentinvirrassa löytyy. Monet yhteiskuntavaikuttajat ovat kuitenkin eri mieltä Medvedevin kanssa siitä, että poliittinen kilpailu presidentinvaaleissa voisi olla valtiolle haitaksi. Olosuhteissa, joissa suurella osalla kansasta on hyvin rajoitettu pääsy mediaan ja opposition vaikutus on suorastaan mitätön, kaikenlainen poliittinen kilpailu olisi maalle vaan hyväksi.

Venäjän kommunistisen puolueen puheenjohtajan Gennadi Zjuganovin mukaan on aivan sama, kumpi johtavan tandemin edustajista lähtee presidentinvaaleihin, sillä hänen mielestään myös valtion seuraava johtaja jatkaa samalla valtion kuolemaan johtavalla tiellä.

Boris Nemtsov, yksi ulkoparlamentaaarisen opposition keulahahmoista, on taas sitä mieltä, että Medvedevin kieltäytyminen osallistua vaaleihin yhtäaikaisesti Putinin kanssa tarkoittaa hänen antautumistaan. Nemtsovin mukaan Medvedev on haaveilija. ”Haavelija ja presidentti ovat kaksi eri ammattia. Sitten, kun Medvedevista tulee presidentti, silloin hänen sanansa voi ottaa vakavasti”.

–          «Эхо Москвы»

Mainokset