Tällä hetkellä Venäjän parlamentissa on ainoastaan neljä puoluetta, joista Yhtenäinen Venäjä -puolueella on lähes kaksi kolmasosaa kansanedustajapaikoista.  Seitsemän prosentin äänikynnyksen ylittäminen ei ole helppo tehtävä myöskään tulevissa joulukuun duuman vaaleissa . On syytä uskoa, että nykyisistä parlamenttipuolueista ainakin kolme – Yhtenäinen Venäjä, LDPR (kansallispopulistit) ja KPRF (kommunistit) – onnistuvat jatkamaan työtään, neljännen puolueen (Oikeudenmukainen Venäjä) kohtalosta on vielä vaikeaa veikata mitään.

Itseäni kuitenkin kiinnostaa eniten niin sanotun ulkoparlamentaarisen opposition kohtalo, ja se ei näytä kovin valoisalta… Vaikka opposition ambitiot ovat korkealla, mahdollisuudet tarjota todellista kilpailua ovat vähäiset.  Vaikka tilastoista voidaan nähdä, että kansan kiinnostus vallassa olevaa puoluetta kohtaan himmenee, on opposition kannatus kuitenkin samaan aikaan lähes olematonta.


Mielipidemittauskeskus Levadan kyselyn mukaan Yhtenäinen Venäjä olisi saanut 57 %, KPRF 17 %, LDPR 14 % ja Oikeudenmukainen Venäjä 4 % äänistä, jos vaalit olisi pidetty toukokuun viimeisenä sunnuntaina. Tällä tavalla duumassa olisi seuraavat viisi vuotta ainoastaan kolme puoluetta.  Sen jälkeen, kun Oikeudenmukaisen Venäjän johtaja Sergej Mironovia toukokuussa erotettiin Venäjän liittokokouksen puhemiehen virasta ja hän joutui erimielisyyksien takia eroamaan myös puolueen puheenjohtajan paikalta, Oikeudenmukaisen Venäjän kannatusluvut ovat laskeneet päivä päivältä. Vielä huonommassa asemassa ovat kaikki muut eri ulkoparlamentaariset puolueet. Saman mielipidemittauksen mukaan Kansan vapauspuolue olisi saanut 2 % ja Jabloko (Omena) 1 %:n äänistä. Kaikki muut, mukaan luettuna Oikea asia -puolue, josta Mihail Prohorov aikoo tehdä maan toiseksi suurimman, olisivat yhteensä saaneet 2 prosenttia äänistä.

Toisessa Levada-keskuksen huhtikuun mittauksessa venäläisiä kysyttiin, ketä nykyisen ulkoparlamentaarisen opposition johtohahmoista he olisivat mieluiten äänestäneet vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Tämänkään kyselyn tulokset eivät näytä opposition kannalta kovin lupaavilta:

–           59 % vastaajista ei olisi antanut omaa ääntään kenellekään heistä

–          27 % ei osannut vastata kysymykseen

–          3 % olisi äänestänyt Boris Nemtsovia (Kansan vapauspuolue)

–          2 % Mihail Kasjanovia (Kansan vapauspuolue)

–          2 % Vladimir Rižkovia (Kansan vapauspuolue)

–          1 % Aleksandr Belovia (entinen ”Laittoman maahanmuuton vastaisen liikkeen” johtaja)

–          1 % Garri Kasparovia (venäläinen shakin suurmestari, oppositiopoliitikko ja kirjailija – Yhdistynyt kansalaisrintama)

–          1 % Dmitri Demuškinia (nationalisti)

–          1 % Eduard Limonovia (Kansallisbolševistisen puolueen puheenjohtaja)

–          1 % Ilja Jašinia (Solidarnost-liike)

–          < 1% Aleksei Navalnia


Mainokset