Venäjän tämän vuoden tulo- ja menoarvion mukaan valtio aikoo kuluttaa yli 10,658 biljoonaa ruplaa eli noin 348,5 miljardia dollaria. Vuoden tuloiksi on arvioitu noin 8,88 biljoonaa ruplaa (290,5 miljardia dollaria) Budjetissa on siis 1814,5 miljardin ruplan alijäämä, joka aiotaan rahoittaa osittain velkarahalla ja osittain ns. varmuusvarastosta, jonka suuruus on toukokuun tietojen mukaan noin 745,71 miljardia ruplaa.  Arvio toteutuu, jos raakaöljyn keskimääräinen hinta barrelilta pysyy 75 dollarin paikkeilla.

Budjetista näkyvät hyvin Venäjän nykyisen hallituksen prioriteetit.  Heidän logiikkansa mukaan Venäjällä on paljon sekä sisäisiä että ulkoisia vihollisia, joilta puolustautumiseen uppoaa peräti 25 % rahoista. Koska tämän vuoden lopussa järjestetään duuman vaalit ja vuoden 2012 maaliskuussa presidentinvaalit, toiset 25 % kuluu eläkebudjetin alijäämän tasoittamiseen ja sosiaaliturvaan. (Tällä hetkellä keskimääräinen eläke on 7608 ruplaa eli noin 190 euroa kuussa.) Koulutukseen ja terveydenhuoltoon ohjataan ainoastaan 10 % rahoista!

75 % Venäjän tuloista riippuu raaka-aineiden hinnoista. Melkein kaikki teollisuustuotteet taas tuodaan maahan ulkopuolelta. Täällä hetkellä Venäjän vienti näyttää seuraavalta:

 • Raakaöljy – 33.2 %
 • Öljytuotteet – 17.9 %
 • Maakaasu – 11,8 %
 • Metallit mm. teräs – 6 %
 • Koneet ja laitteet – 5,4 %
 • Muu – 25,7 %

Väestörakenne puolestaan näyttää seuraavalta:

Viime vuonna toteutetun väestönlaskennan mukaan maassa asuu noin 142,9 miljoonaa ihmistä:

 • 39,5 milj. eläkeläistä
 • 27,5 milj. lasta, 4,8 milj. työtöntä
 • 2,5 milj. armeijan tai muun turvallisuuslaitoksen palveluksessa olevaa
 •  2,1 milj. julkisen alan työntekijää
 • 2 milj. virkamiestä
 • 1,2 milj. invalidia
 • ja 900 000 ihmistä istuu vankilassa!  Eli noin joka kymmenes maailmassa.

Eli jokaista työssäkäyvää kohti on 1.3 huollettavaa

Mainokset