Viime päivien kuumin aihe venäläisissä blogeissa koski salaisia rahansiirtotietoja, jotka luultavasti vuotivat kolmannelle osapuolelle FSB:n taholta. Viime vuoden joulukuussa, korruptiotaistelijan ja lakimiehen Aleksei Navalnin käynnistämä nettisivusto Rospil.info on jo tähän päivään mennessä ehtinyt kerätä huikeat 6 672 000,00 ruplaa (noin 166 800 euroa) lahjoituksia, joita Navalni aikoo käyttää juristien palkkaamiseen taistellussa korruptoituneita virkamiehiä vastaan. On syytä huomata, että mies on onnistunut vaikeassa tehtävässään varsin hyvin, eikä vielä ole tahrannut mainettaan, vaikka mustamaalata häntä kyllä on jatkuvasti yritetty. Tämä on jo kuitenkin toinen tarina, josta kerron joskus myöhemmin.

 

 

Ensimmäiset valitukset tietojen vuodosta tulivat noin neljä viikkoa sitten. Blogissaan  Navalni kertoo, että hänelle tuli muutama sähköpostiviesti, jossa ihmiset ihmettelivät outoja puhelin-soittoja eräältä lehtitoimittajalta, joka uteliaana kysyi miksi he olivat rahojansa Rospilin tilille lähettäneet. Omituista oli tietysti se, että rahansiirtopalvelussa, jota Rospil käyttää – Yandex Money – lähettäjän henkilötiedot eivät ole edes rahan vastaanottajalla nähtävissä, eli lahjoitusten kulun olisi pitänyt tapahtua täysin anonyymisti.  Täällä viikolla tilanne saavutti huippunsa, kun blogien palstoille alkoi ilmestyä kymmeniä viestejä samantyyppisistä soitoista. Tarina on ollut kaikilla lähes samanlainen. Soitti nuori nainen, joka esittäytyi olemattoman lehden toimittajana ja kysyi, miksi olette rahojanne Rospilin tilille lähettäneet.  Keskusteluissa usein tuli ilmi, että tämä ”toimittaja” tiesi kaikista vastaajan tilillä tapahtuvista operaatioista.  Tyypillinen keskustelu eteni sunnilleen näin:

“ToimittajaVoisitteko kertoa, miksi te tuette Aleksei Navalnia?

Vastaaja – Anteeksi, en ymmärtänyt kysymystä?

“Toimittaja” – Miksi te tuette Aleksei Navalnia?

Vastaaja – Kyllä minä kuulin, en vaan ymmärtänyt

“Toimittaja” – Teidän Yandex Money tililtä on lähetetty rahoja Aleksei Navalnin toiminnan tukemiseen, onko tämä totta?

Vastaaja – Hä? Mistä teillä on sellaiset tiedot?

”Toimittaja” – Meillä on omat lähteemme. Tämä on julkinen informaatio.

Vastaaja – No voisitteko sitten kertoa kuka on lähteenne, jos se on kerran julkinen tieto?

”Toimittaja” – Ei, En voi. Mutta ette ole vastanneet kysymykseeni. Miksi tuette Aleksei Navalnia?

Vastaaja – No mitä jos vaihdetaan tietojamme, minä kerron miksi häntä tuen, ja te kerrotte mistä te olette saaneet tietoja rahansiirroistani?

Mitään vastausta kukaan ei tietenkään saanut. Pian itse Navalni puutui asiaan ja lähetti kysymyksen rahansiirtotiedoista Yandex Moneylle. Vastaus oli suora ja ytimekäs. Tiedot rahanliikkeistä Rospilin tilillä oli luovutettu vain kerran ja se oli tehty Venäjän lain mukaisesti turvallisuuspoliisille eli FSB:lle, sen kirjallisesta pyynnöstä.   Nyt voidaan vain ihmetellä miten nämä tiedot vuotivat kolmannelle osapuolille…

Kuka sitten oli tämä ”toimittaja”? Bloggaaja, nimimerkki gunlinux, on tehnyt asiasta oman tutkinnan ja pääsi seuraaviin tuloksiin. Yleensä soittajan numeroa ei onnistuttu jäljittämään, tiedossa oli vain kaupunkikoodi – Voronez.  Soittanut tyttö teki kuitenkin erehdyksen,  soittaessaan tai kirjoittaessaan muutamalle henkilölle omaa SKYPEa käyttäen.  Tyttö, joka yleensä esitti itsensä puhelimessa nimellä Julia Ivashova osoittautui Skypessä  Julia Dihtjariksi, joka on yllättäen ”NASHI” nuorisoliikkeen komissaari (Johan Bäckmankin on muuten nykyään saman liikkeen komissaari!).  Niin kuin nähdään hänen Vkontakte (venäläinen facebook) profiilista, hän on kotoisin nimenomaan Voronezista…

 

Tietysti seuraavana päivänä paljastuksesta, NASHI antoi sivuillaan tiedotteen, että kyllä Julia on komissaari, mutta ei hänellä ole mitään tekemistä tähän asiaan, ja että tämä on ainoastaan väärennöstä ja liikkeen maineen häpäisemistä. Tosiaan en tiedä onko siitä ”maineesta” paljon mitään jäänyt…

Oliko NASHI mukana tai ei, ja mitä oli toiminnan takana, on nyt toisarvoista. Lähipäivinä Navalni ja eräät muut bloggaajat aikovat jättää vaatimuksensa valtionsyyttäjälle ja selvittää ensinnäkin miksi FSB heidän henkilötietonsa pyysi, kuka tietoja vuodatti ja kenelle, kenen puhelimen numerosta soitot oli tehty, ja mahdollisesti tarkastaa Julian toimintaa.  Voihan äänentutkimuksella määrittää, oliko hän todella soittaja, ja jos oli, niin mistä henkilötiedot olivat peräisin.

Itse jatkossakin yritän seurata tilanteen kehitystä, onhan mielenkiintoista nähdä, tekevätkö valtionviranomaiset mitään asian selittämiseksi.

 P.S. RosPil on lyhenne sanoista Venäjän sahaaminen. Sahaamisella tänä päivänä tarkoitetaan sitä ihmeellistä prosessia, jossa valtion varoja varastetaan pääsääntöisesti virkamiehistön toimesta.  

Mainokset